Visie

Waarom specifiek een voetbalopleiding?

Omdat wij overtuigd zijn van het feit dat het naast de reguliere training op de voetbalclub een zeer goede aanvulling is voor de ontwikkeling van een jeugdspeler. Wij zijn niet clubgebonden, maar werken juist club ondersteunend. Onze training is gericht op het individu, het baas worden over de bal, door de basis te leren, stap voor stap, kan elke jeugdspeler zich ontwikkelen en progressie maken.
 
Bovenstaande wordt hieronder nog eens benadrukt door Wim Jonk, de voormalig hoofdtrainer van de Ajax-jeugdopleiding.
 
"Ontbreekt jeugd Ajax aan basistechniek" (bron Telegraaf 2017)

Sinds Wim Jonk (inmiddels sinds eind 2015 ex-hoofd jeugdopleiding van Ajax, maar zijn uitspraken zijn nog steeds actueel) het, samen met vele oud-voetballers, voor het zeggen heeft (gehad) op de Toekomst, het trainingscomplex van de Ajax-jeugd, gaat het weer om de individuele ontwikkeling van de jeugdspeler en niet om de prestaties van het team.

Tips zijn goud waard
Volgens Jonk zijn individuele tips van het grootste belang voor een jonge speler. "Ik was al zeventien, achttien jaar toen ik bij FC Volendam te maken kreeg met Gerrie Mühren. Hij gaf tips die voor mij goud waard waren. Ik heb daar mijn hele loopbaan als voetballer profijt van gehad. Toen wist ik al: dat zou de standaard moeten zijn voor trainingen. Dat ook Johan Cruijff die filosofie uit draagt - en hij niet alleen, maar nog veel meer oud-voetballers - is alleen maar mooi."

Baltechniek en overzicht
Jonk benadrukt dat hij veel nadruk legt op individuele trainingen en dat het niveau bij Ajax soms te wensen overlaat. "Ik leg tijdens individuele trainingen de nadruk op het over de bal heen kijken. Veel jeugdspelers kijken naar de grond als ze aan de bal zijn en missen daardoor het ruimtelijk inzicht. Dan raakt het contact tussen spelers zoek. Het gaat dus om twee zaken: baltechniek en overzicht."

"Het ontbreekt sommige spelers aan simpele vaardigheden, zoals het aannemen van de bal, traptechniek en overzicht", legt Jonk de vinger op de zere plek. "De basistechniek moet in al zijn facetten heel hoog zijn, om dat later meer gedetailleerd te kunnen trainen. Topspelers die nu individuele training geven zoals Jaap Stam, Dennis Bergkamp, Marc Overmars, John Bosman en Ronald de Boer kunnen daarbij net dat stukje extra bieden dat spelers gewoon beter maakt."

Baltechniek Voetbaltraining (synoniem voor "baltechniek" is "balbehandeling") biedt de jeugdspeler de mogelijkheid om zich tijdens de trainingen op technisch, tactisch, conditioneel en mentaal vlak te verbeteren.

Alle trainingen zijn gericht op de ontwikkeling en het plezier van de jeugdspeler. Baltechniek stimuleert en coacht de jeugdspeler op een positieve manier.

Wij zeggen dat "de techniek de basis is van alles, zeker bij de jongste jeugd en dan met name in de leeftijdscategorie van 7 tot 14 jaar. Ondanks dat voetbal een collectieve sport is, moeten we de individuele kwaliteiten van een jeugdspeler benutten, om met de bal aan de voet te leren domineren over de tegenstander.

De basis voor de techniektraining is de Wiel Coerver methode, aangevuld met de visie van Johan Cruijff en Rene Meulensteen (voorheen techniektrainer bij Manchester United).

Of zoals Johan Cruijff al aangaf: "de tactiek bepaalt waar de bal moet komen, maar het is de techniek die bepaalt OF de bal er komt.

Is het niet geweldig om te dribbelen zoals Arjen Robben, steeds de bal afschermen, versnellen en elke tegenstander de baas zijn! Wie wil dat niet? Of te kappen, achter het standbeen langs of buitenkant voet om te kunnen passen of scoren zoals Wesley Sneijder! Vooral in de eerste fase van de voetbaljaren van een jeugdspeler kun je al die aspecten het beste aanleren, zonder weerstand, later met lichte weerstand en weer later met volledige weerstand, zodat elke speler in een moeilijke situatie zichzelf kan handhaven.

Zo kan iedereen op zijn eigen niveau beter worden en vooral meer plezier in het spel krijgen.

Wij staan elke keer versteld van de progressie die de jeugdspelers maken en vooral het plezier dat zij daaraan beleven.

En waarom deze goede aanvulling op de reguliere trainingen bij de voetbalclub? Wij vinden dat op alle niveaus en op alle leeftijden deze trainingsleer kan worden geïntegreerd in de opleiding. Vaak is daar te weinig tijd voor op de voetbalclub, omdat er maar èèn of twee trainingen per week zijn en omdat trainers ”collectief” een grote groep spelers moeten trainen, waardoor de nadruk op het positiespel wordt gelegd en techniektraining niet wordt gedaan.

Baltechniek werkt tijdens de trainingen met een Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP-stappenplan), waardoor iedereen de juiste weerstand krijgt en de belevingswereld van de jeugdspeler optimaal gewaarborgd blijft.

Baltechniek Voetbaltraining staat voor kwaliteit, flexibiliteit en vakbekwaamheid.